Just like other websites, we too use cookies (and similar technologies) to make your visit to our website easier and more personal. Besides that we and 3rd parties are able to adjust our ads to your interests and enable you to share information via social media. By continuing to use our website you agree with this.

 

Chagall Lounge

Client: Sheremetyevo VIP | Sheremetyevo Airport Moscow, May 2020

Assignment : Concept and design for the Business Lounge in the new terminal C | International Flights

Surface: 1.900 m2

 

M+R interior architecture won the assignment for the lounge design after an international competition. The lounge is approximately 1,900 square meters, has a capacity of 385 seats and is located in the new extension of Terminal C at Sheremetyevo Moscow International Airport.

For the design of the business lounge we were inspired by the wave movements in the life of Chagall, his stay in Russia; France and the USA and even more the artistic achievements; the wave movements are expressed by using the river Volga as a metaphor. The flowing movement of the basin has defined the islands with seating areas and the walls are made up of geological layers created by the wear and tear of the water flowing through the river. Started by the spring, the fountain at the entrance. The islands are raised floors so that visitors have a good overview in the lounge 'the visitor is on stage'.

The walls are randomly shaped and wave through the space, each layer has its own color and structure. The layers are accentuated with indirect light lines for a dramatic effect. The architectural columns show images of paintings by Chagall, executed in glass mosaic. The lounge is visually divided with three accent colors from paintings by Chagall and also translated into the upholstery of the furniture. Behind the reception is a large stained glass wall that is indirectly illuminated based on Chagall's work with adjustable glass sections.

The lighting concept with indirect LED lighting accentuates the ceiling islands with its layers. The floor covering is made of durable cradle to cradle materials. The specially shaped sofas with high backrests made of padded fabric provide intimacy and acoustic quality. A green plant wall and the fountain create a natural atmosphere. The lounge has a serene look with subdued lighting and colours that contribute to the feeling of peace and relaxation, with highlights such as the impressive glass mosaic walls in the toilets and showers. The reception and fountain are made of solid white marble and brass details. The lighting concept was designed by M+R.