top of page
1/1

HET EVOLUON

Next Nature | Evoluon Eindhoven 2022

Opdracht:

verbouwen; revitaliseren en herinrichting van het Rijksmonument het Evoluon

EVOLUON EINDHOVEN ‘out of the blue’ by M+R interior architecture

Op 24 september 1966 opende het Evoluon haar deuren. Het was een geschenk van Philips aan de stad voor hun 75-jarig jubileum. Al snel wordt het Evoluon wereldwijd bekend door zijn unieke vorm én doordat het wetenschap en techniek voor iedereen bereikbaar en begrijpelijk maakt. In 1989 werd het Evoluon gesloten door Philips waarna het voornamelijk als congrescentrum heeft gefunctioneerd. Op zaterdag 24 september 2022 is het Evoluon weer geopend als museum met de eerste tentoonstelling ‘Retro Future’ van Next Nature Network.

HET EVOLUON

M+R interior architecture is door Next nature gevraagd het concept en ontwerp voor de entree, de lounge, het restaurant en de vergaderruimten te ontwikkelen. Voor ons bureau was de uitdaging hoe we, met ‘beperkte’ middelen een aantrekkelijk en ook circulair ontwerp konden maken voor dit Rijksmonument waarbij we het gebouw in haar originele vorm konden herwinnen en de ‘verrommeling’ teniet konden doen. Onze insteek is dat we, alles wat we nu in het gebouw inbrengen, een duidelijke signatuur hebben gegeven waarbij we maximaal gebruik hebben gemaakt van de bestaande inrichting en hebben deze voorzien van een ‘nieuwe huid’ in de herkenbare kleur blauw.

Door alles dat nieuw en ook tijdelijk is consequent uit te voeren in deze kleur blauw, hebben we een extra laag toegevoegd aan het monumentale gebouw, zodat de originele verschijningsvorm heel goed afleesbaar blijft, het interieur is tijdelijk en vergankelijk. De kleur blauw is niet ‘out of the blue’ bepaald, het is een primaire kleur die staat voor puur en zuiver en ook vaak wordt geassocieerd met techniek en toekomst, in de schilderkunst speelt blauw een grote rol bij het atmosferisch perspectief. Ook komt de kleur blauw terug in de branding van Next Nature en is het de kleur van initiatiefnemer van het Evoluon: Philips.

Het idee voor de inrichting van de publieke ruimten is dat alles circulair is en weer optimaal kunnen worden hergebruikt. Voor de losse inrichting hebben we gekozen voor stoelen en tafels van Eindhovense (Brabantse) Ontwerpers en Kunstenaars: Maarten Baas (101); Joep van Lieshout (Skull en AVL-chair); Piet Hein Eek (aluminum chair); Michiel van der Kley (Chase G kapstok) en voor het terras en lounge heeft M+R een speciale modulaire zitbank ontworpen in de vorm van een X. Het idee is dat deze objecten na hun functie worden geveild, ieder object krijgt een uniek label met code en certificaat van Next nature zodat ze na hun functie in het Evoluon een tweede leven krijgen. Al de meubels zijn uitgevoerd in de speciale blauwe kleur waardoor ze nog unieker zijn.

In de hoofdentree, de koepel van het Evoluon, staan de Chase G als marsmannetjes opgesteld, een close encounter….. De bekleding (huid) van de bestaande objecten in het Evoluon zijn uitgevoerd in het milieuvriendelijke ‘Oriented Strand Board’, oftewel OSB plaatmateriaal gemaakt van houtschilfers in combinatie met marmoleum voor de vloerafwerking en bovenzijde van de bars etc. Twee tafellampen, ontwerp van Louis Kalff (architect van het Evoluon), zijn onderdeel van de museumshop, met de wens van ons bureau dat Philips deze armaturen weer in productie gaat nemen met duurzame led-techniek maar dan in trendy kleuren. Het terras ontwerp i.s.m. Vermaat waarbij het meubilair eveneens consequent uitgevoerd in de kleur blauw, o.a. met de Loop chair ontwerp van Stefan Scholten. Als uitzondering op de blauwe kleurstelling hebben we het a la carte deel van het restaurant geheel uitgevoerd in de kleur zwart. De wandbekleding in de lounge is een ontwerp van kunstenaar Sofie Crespo, de canon van het heelal en de aarde. En een wandbehang in het restaurant ontwerp van M+R waar een beeld van Bryan Versteeg is gecombineerd met beelden van het Evoluon. De nieuwe verlichting is uitgevoerd ranke zwarte tracks met led up- en downlighting. De uplighting zorgt voor het aanlichten van de prachtige betonkolommen met houten latten.De verlichting is interactief en kan naar gelang de functie in verschillende settings worden geactiveerd.

black-arrow-down.gif
black-arrow-down.gif
bottom of page