top of page

EL LISSITZKY

Sheremetyevo VIP | Sheremetyevo Airport Moscow, november 2020

Opdracht:

Constructivisme is een artistieke en architecturale filosofie die in 1915 in Rusland ontstond door Vladimir Tatlin en Alexander Rodchenko. Abstracte en sobere, constructivistische kunst gericht op het weerspiegelen van de moderne industriële samenleving en de stedelijke ruimte. De beweging verwierp decoratieve styling ten gunste van de industriële assemblage van materialen. Constructivisten waren voorstander van kunst voor praktische en sociale doeleinden en werden geassocieerd met het Sovjet-socialisme en de Russische avant-garde. Constructivistische architectuur en kunst hadden een groot effect op moderne kunstbewegingen van de 20e eeuw en beïnvloedden grote trends zoals de Bauhaus- en ‘De Stijl’ bewegingen. De invloed ervan was wijdverbreid, met grote gevolgen voor architectuur, beeldhouwkunst, grafisch ontwerp, industrieel ontwerp, theater, film, dans, mode en tot op zekere hoogte muziek.

concept en ontwerp voor de Business lounge | Terminal C - International Flights

A'design GOLD award 2020-2021 | Outstanding Property award 2020

oppervlakte: 730 m2

EL LISSITZKY

M+R heeft inmiddels een stevige plaats op de shortlist van Sheremetyevo Airport voor internationale ontwerp bureaus verworven. Na de realisatie van de award winning Rublev en Chagall business lounge en de grootste business lounge van Europa: Malevich is ons bureau gevraagd een concept en ontwerp te ontwikkelen voor een business lounge in terminal C – fase 2.

De El Lissitzky business lounge is in totaal ca. 730 m2. De lounge bevindt zich direct aan de departure hall met zicht op het platform. De lounge is uitgerust met enkele slaap cabines; vergaderruimten; een speelruimte voor kinderen, toiletten; doucheruimten en beidt in totaal meer dan 160 zitplaatsen voor reizigers.
Voor het ontwerp van de lounge hebben we ons laten inspireren door El Lissitzky waarbij de grafische vormgeving de basis is geweest: Lazar Markovich Lissitzky werd op 23 november 1890 en was een bekend Russische kunstenaar, ontwerper, fotograaf, typograaf, polemist en architect. Hij was een belangrijke figuur van de Russische avant-garde, hielp bij het ontwikkelen van suprematisme met zijn mentor, Kazimir Malevich, en ontwierp talloze tentoonstellingsvertoningen en propagandawerken voor de Sovjet-Unie. Zijn werk had grote invloed op de Bauhaus- en constructivistische bewegingen, en hij experimenteerde met productietechnieken en stilistische apparaten die het 20e-eeuwse grafische ontwerp zouden domineren. De vormgeving van het plafondconcept is geïnspireerd op zijn grafische vormgeving van ronde vormen die samen een grafisch perspectief beeld vormen. De plafondelementen zijn gevormd rond de bouwkundige kolommen en creëren een zonering in de lounge. In het midden van de lounge is een grote bar gepositioneerd, naast een ruimte voor dining waar ook de keuken is ondergebracht. De kleurstelling van de lounge is met veel hout, de receptie; bar en separatiewanden zijn opgebouwd uit lagen multiplex. De verlichting van de lounge is weggewerkt in de plafondringen.

black-arrow-down.gif
black-arrow-down.gif
bottom of page