Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Subtiele avant-garde in de El Lissitzky lounge

Interieur

M+R ontwierp meerdere lounges op de Sheremtyevo luchthaven in Moskou. De meest recente en vooruitstrevende is de El Lissitzky lounge, vernoemd naar de avant-gardistische kunstenaar wiens werk inspiratie voor het ontwerp was. Dankzij het vertrouwen van de Russische opdrachtgever is het eindresultaat vooruitstrevend.

Tekst Asya Zolnikova

 

De renders van de El Lissitzky lounge zijn niet te onderscheiden van het eindresultaat. Voor Sergei Ryabchikov, technisch directeur van Sheremtyevo, is dit het bewijs dat M+R de verwachtingen waarmaakt. Het was – in zijn ogen – een van de aangenaamste aspecten van de samenwerking en een belangrijke reden om het bureau telkens opnieuw voor Sheremetyevo te selecteren.

Ook vertelt Ryabchikov dat M+R sinds hun eerste lounge ‘Matroesjka’ in 2016, zorgt voor een “optimale balans tussen kwaliteit en budgetkosten” en verliep de onderlinge communicatie op rolletjes. “M+R was altijd bereikbaar en beantwoorde e-mails snel.” Dat lijkt vanzelfsprekend, maar Ryabhikov stelt dat dit niet per se het geval was bij andere buitenlandse bureaus waar de luchthaven zaken mee deed.

M+R liet zich voor het ontwerp inspireren door Prouns, een creatie van de Russische avant-gardekunstenaar El Lissitzky. De kunstenaar ontwierp deze suprematistische composities om de toekomstige vernieuwing van de wereld te illustreren op basis van een radicaal ander begrip van geometrie. Het ontwerp van M+R is gebaseerd op de cirkelvormige lijnen die vaak in Lissitzky’s werken voorkomen. Cilindrische wanden scheiden computerwerkplekken af. Elke kolom in de centrale ruimte van de lounge is gewikkeld in houten lamellen in de vorm van concentrische cirkels die op het plafond aansluiten.

Omdat de avant-garde de belangrijkste esthetische referentie was, moest M+R dit Russische erfgoed zorgvuldig interpreteren en opzettelijke stilering vermijden. Het bureau is hier wonderwel in geslaagd door de subtiele aanpak. Lissitzky ontwierp zijn Prouns om zowel in een tweedimensionale als driedimensionale wereld te kunnen bestaan, en M+R slaagde erin dat concept letterlijk te implementeren. Het valt nauwelijks op, maar avant-gardeliefhebbers zullen die verwijzing ontcijferen en waarderen.

 

 

Volgens Ryabchikov was het niet nodig om de M+R tijdens het ontwerpproces voortdurend te corrigeren en controleren. “In het geval van ‘El Lissitzky’ veranderden we slechts tien tot vijftien procent van het ontwerp, wat vrij weinig is”. Die houding was wederzijds. M+R nam alleen contact op met Moskou bij ingrijpende wijzigingen, zoals toen bleek dat bepaalde ruimten ontbraken. “Maar als alles op de bouwplaats op rolletjes liep, spraken we elkaar niet, en was M+R alleen bij de opening aanwezig.”

Een deel van het project dat zeer tijdrovend was om te realiseren, waren de plafondelementen van multiplex die worden ze verlicht door rijen LED’s. Niet de architect was hier druk mee, maar de aannemer en de opdrachtgever. Elke centimeter van de plafondhoogte is benut en meer dan 2,5 kilometer bedrading is aangelegd voor de achtergrondverlichting. Maar het eindresultaat mag er zijn. Dankzij de uitgekiende houten constructies krijgt de ruimte een eigen karakter, maar wel precies in die mate zodat de transitzone van de luchthaven neutraal is gebleven.

Omdat M+R verwachtingen in eerdere projecten had waargemaakt en dus volledig werd vertrouwd, is het ontwerp van ‘El Lissitzky’ behoorlijk vooruitstrevend. Het verschil is zichtbaar in vergelijking met het nogal ingetogen Matroesjka lounge. Tegelijkertijd is het de vraag of een dergelijke lounge überhaupt zou zijn geopend als het niet door een buitenlands bureau was ontworpen. En dat heeft niet zozeer te maken met de kunde van Russische architecten, maar met een lange Russische traditie om ambitieuze projecten aan buitenlanders te geven.

Ongeacht de redenen voor hun aanstelling, M+R heeft een eigenzinnig ontwerp opgeleverd, sommige oplossing grenzen aan eclecticisme. Zo is de bar gescheiden door een lage wand met blauwe ‘edelstenen’, die vooral dankzij de bruinachtige beige kleur van het interieur werken als eyecatchers. Maar de grootste kwaliteit van het project zijn niet de decoratieve elementen, maar de architectonische, zoals de kolommen die opgaan in het plafond. Dankzij deze vernuftigheid manifesteert de belangrijkste referentie van deze lounge zich: het werk van El Lissitzky.

Publicaties

De Architect | juni 2021 | Transitruimte voor avant-gardeliefhebbers

4 maanden geleden | Update: 2 dagen geleden

M+R ontwierp meerdere lounges op de Sheremtyevo luchthaven in Moskou. De meest recente en vooruitstrevende is de El Lissitzky lounge, vernoemd naar de avant-gardistische kunstenaar wiens werk inspiratie voor het ontwerp was. Dankzij het vertrouwen van de Russische opdrachtgever is het eindresultaat vooruitstrevend.

Lees verder

PI | april - mei 2021 | Pensioenfonds PGB, Amstelveen

4 maanden geleden | Update: 2 dagen geleden

M+R interior architecture ontwierp voor PGB een duurzame en innovatieve, eigentijdse werkomgeving, waarin aangenaam en flexibel kan worden gewerkt en de identiteit van het pensioenfonds op subtiele wijze is vertaald.

Lees verder

Eindhoven Business | M+R interior architecture 20|20|2020

4 maanden geleden | Update: 2 dagen geleden

Op 1 augustus 2020 bestond M+R interior architecture twintig jaar. In die twintig jaar won team M+R onder de bezielende leiding van Hans Maréchal meerdere aanbestedingen en werkte het aan talloze spraakmakende interieurprojecten voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Er werden prestigieuze prijzen in de wacht gesleept én compenserende bomen en bossen geplant. “Het baart me zorgen als ik zie hoe desastreus wij als mensheid zijn voor de planeet,” legt Hans uit. “We consumeren ‘bij het leven’, zonder er voldoende bij stil te staan wat ons gedrag voor consequenties heeft. Het planten van bomen is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar het voelt goed en je moet ergens beginnen.”

Lees verder

De Architect | Transitruimte voor avant-gardeliefhebbers

4 maanden geleden | Update: 2 dagen geleden

M+R heeft inmiddels een stevige plaats op de shortlist van Sheremetyevo Airport voor internationale ontwerpbureaus verworven. Na de realisatie van de award winning Rublev en Chagall business lounge en de grootste business lounge van Europa: Malevich, werd het bureau gevraagd een concept en ontwerp te ontwikkelen voor een business lounge in terminal C – fase 2.

Lees verder

De Architect | Hans Maréchal: "We moeten appelleren aan hun luxegevoel"

4 maanden geleden | Update: 2 dagen geleden

M+R Interior Architecture ontwierp zeven lounges voor de luchthaven in Moskou en werkt aan een achtste. Hans Maréchal vertelt in een interview over Russische opdrachtgevers, glitter & glamour, luxe en kitsch. "Je staat er als architect of vormgever meer op een voetstuk."

Lees verder

PI | December 2020 | El Lissitzky Business Lounge, Sheremetyevo Airport, Moscow

4 maanden geleden | Update: 2 dagen geleden

Het constructivisme wat de inspiratiebron is geweest voor de El Lissitzky Business Lounge is een artistieke en architecturale filosofie die in 1915 in Rusland ontstond door Vladimir Tatlin en Alexander Rodchenko. Abstracte en sobere, constructivistische kunst gericht op het weerspiegelen van de moderne industriële samenleving en de stedelijke ruimte.

Lees verder

Deutscher Architektur Verlag | Green Landmark HQ Canon Production Printing, Venlo

5 maanden geleden | Update: 2 dagen geleden

True to Canonʼs Kyosei philosophy – Living and working together for the common good – M+R interior architecture developed the entire sustainable interior and innovative workplaces at the new headquarters of CANON Production Printing Netherlands.

Lees verder

PI | augustus - september 2020 | Canon Procution Printing, Venlo

1 jaar geleden | Update: 2 dagen geleden

Tijdloos icoon voor Canon Production Printing

Lees verder

NOOK | April 2020 | The Rublev Lounge, Sheremetyevo Airport, Moscow

1 jaar geleden | Update: 2 dagen geleden

Comfortable and atmospheric lounging

Lees verder

De Architect | februari 2019 | De librije, Abdij van Middelburg

2 jaar geleden | Update: 2 dagen geleden

Tussen historie en geschiedvervalsing: De Librije in de Abdij van Middelburg.

Lees verder

PI | maart 2019 | Sheremetyevo international airport, Moscow

2 jaar geleden | Update: 2 dagen geleden

Internationale allure - een Nederlandse interieurarchitect in Rusland

Lees verder