Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Innovatief werken in een klooster

opdrachtgever: Provincie Zeeland, Provinciehuis de Abdij | Middelburg, december 2018

opdracht: Verbouwen, verduurzamen, restaureren en herinrichten van de Librije

 

De Abdij in Middelburg is sinds 1574 het centrum van de macht en de politiek in Zeeland. Het gebouw ‘de Librije’ is onderdeel van de Abdij en heeft door de eeuwen heen vele functies gehad. Oorspronkelijk staat de naam Librije voor kloosterbibliotheek – libraria in het latijn. Vanaf 1579 werd in de Librije de eigen munt van Zeeland geslagen.

Na de brand in 1940 door beschietingen van de Duitsers (of de geallieerden) is de Abdij voor een groot deel in vlammen opgegaan. Al tijdens de oorlog is men begonnen met de wederopbouw en in 1960 is de Abdij door de toenmalige Koningin Juliana geopend. Ook het ‘Roosevelt institute for american studies’ heeft een tijdje gehuisvest in de Librije.

Van het oorspronkelijke historische interieur is door de vele functies niet veel overgebleven. In de jaren ‘70 is de Librije voorzien van een indeling met kantoorruimten, waardoor het gebouw een volledig andere inrichting kreeg dan de oorspronkelijke structuur. M+R heeft het historische gebouw een nieuwe inrichting ontworpen: Een moderne werkomgeving, een flexibele en open structuur. Het gebouw is volledig gestript, gedeeltelijk verbouwd en gerestaureerd met biobased duurzame materialen.

Door de ingrepen zijn er mooie grote ruimten ontstaan waar het daglicht prachtig naar binnen komt. De ‘nieuwe’ Librije is nu een innovatieve werkomgeving in een historische omgeving, die ruimte biedt aan samenwerken, ontmoeten en ontwikkelen van en voor de medewerkers van de Provincie Zeeland. Duurzaam en verbinden zijn het centrale thema. 

monumenten door M+R interior architecture