Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Bibliotheek VANnU

Verbouwing, revitalisering en herinrichting van de Bibliotheek Van Nu te Roosendaal. Het huidige bibliotheek gebouw bestaat uit het oude monumentale Emile van Loonhuis anno 1850 en een uitbreiding van de bibliotheek uit de jaren zeventig over twee niveaus met daarboven een appartementencomplex.

M+R heeft een ontwerp vervaardigd voor de bibliotheek van de toekomst. Het plan voorziet in een herindeling van de
functies, waarbij de jeugdbibliotheek in het monumentale pand wordt gehuisvest. Het plan gaat uit van een groot centraal plein waaraan diverse functies zijn gelokaliseerd zoals een theaterzaal, diverse verhuurbare retail ruimtes, een internet café met terras, kinderopvang en een centrale informatiebalie. Een loopbrug ontsluit de jeugdbibliotheek op de eerste etage
en de gevels aan het aangrenzende park zijn volledig voorzien van glaspanelen waardoor een transparante en open relatie is ontstaan. Voor de inpassing van de diverse functies zijn enkele bouwkundige voorzieningen uitgevoerd zoals een nieuwe entree aan het park, nieuwe trappen en nieuwe puien. De jeugdbibliotheek in het monumentale Emile van Loonhuis
bestaat uit diverse belevingsruimten met ieder een eigen thema en boekcollectie.

Jeugdbibliotheek ‘Schatrijk’
Op initiatief van M+R werd ook de jeugdbibliotheek in het Emile van Loonhuis gehuisvest. De basis voor het ontwerp vormde het verslag van een aantal workshops door Anneke Wijn van Creative Consultancy, waarin een groep kinderen tussen zes en twaalf jaar met als uitgangspunt de zin ‘De schat is dat wat er in je hoofd zit’ antwoord zocht op de vraag hoe de ideale jeugdbibliotheek er uit zou moeten zien. Uitkomst was het concept ‘Allemaal schatrijk’ en Schatrijk werd ook de naam van de jeugdbibliotheek. Hierin is een aantal kamers gemaakt met elk een eigen thema: Warmte + Veiligheid, Atelier, Kennis + Wetenschap, Mysterie + Verbeelding, Zinnenprikkelend, Zaal van Verdriet en de ontmoetingsruimte. Omdat ook kinderen in de toekomst minder naar de bibliotheek zullen gaan om boeken te lenen, moest Schatrijk in ieder geval een ‘belevingsbibliotheek’ worden. De beleving begint al bij de loopbrug die de jeugdbibliotheek met de rest van eerste verdieping verbindt: een lange stalen brug over het is plein, met ronde doorzichtige kunststof relingen, die vooral kleine kinderen aan een spannende tunnel zal doen denken. De eerste kamer van de jeugdbibliotheek is de voormalige badkamer van het Emile van Loonhuis. Tijdens de verbouwing werd hier een prachtige Art Déco badkamer met een in de vloer verzonken marmeren bad ontdekt, dat werd gerestaureerd en bedekt met een glazen plaat. De kamers staan alle met elkaar in verbinding en door de deuropeningen heb je steeds verrassende en kleurrijke doorkijkjes naar de andere vertrekken. Samen vormen ze een sprookjesachtig en warm huis waar kinderen duidelijk de hoofdrol spelen.

De samenhang tussen de kamers wordt ook op de vloer verbeeld, door middel van de ‘aorta’, een kronkelend pad met vertakkingen. De aorta is steeds oranje, de rest van de vloer heeft in elke kamer een andere kleur. De vloer ligt op losse multiplex platen, die het parket eronder ongeschonden laten en bovendien voor geluidsisolatie in het huis met zijn dunne
plafonds zorgen. Aan de plafonds hangen door M+R ontworpen armaturen in verschillende maten, met vele kleine LED-lichtjes. In een paar kamers staat meubilair uit Italië met didactische kwaliteiten (Reggio Emilia). Voor de vensters
hangen steeds donkerblauwe gordijnen, maar elke kamer heeft een eigen, kleurrijk behang, met bijvoorbeeld cirkels, strepen of zonnebloemen, of sterren en planeten in de kamer van Kennis + Wetenschap. Vertederend is ten slotte de Zaal van Verdriet, waar boeken staan die haast nooit worden uitgeleend. Voor sommige barmhartige kinderen krijgen ook deze boeken zo iets interessants, zodat ze af en toe toch weer worden gelezen.