Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Het nieuwe groene hoofdkantoor voor Canon production printing Netherlands

opdrachtgever           CANON production printing Netherlands

opdracht                     Concept + ontwerp interieur nieuwe hoofdkantoor + innovatieve werkomgeving voor Canon | Bream

architect gebouw       BroekBakema

interieur architect     M+R interior architecture

way finding                  M+R interior architecture

realisatie                     Juni 2020

 

‘Tijdloos icoon voor Canon’ Rutger van Oldenbeek | PI

Het gebouw voor het nieuwe hoofdkantoor CANON Production Printing Netherlands ‘Green Landmark’, ontwerp van BroekBakema architecten en M+R interior architecture, is gebaseerd op de Kyosei filosofie van Canon: het samen leven en werken voor het algemeen belang.

 

Het energieverbruik van de nieuwbouw is laag dankzij zonwerende gevels, isolerende triple glazing en energiezuinige led-verlichting. Over het hele dak liggen zonnepanelen, en zelfs het atrium dak bevat zonnecellen. Het gebouw is aangesloten op een warmtepomp en gebruikt warmte- en koudeopslag (WKO). Dankzij het ontwerp ligt er een Breeam Excellent-ontwerpcertificaat.

De nieuwbouw is geconcipieerd voor veranderend gebruik in de toekomst. Zo is de indeling van de flexibele werkomgeving makkelijk te wijzigen. De eventuele gebouwuitbreiding gaat ook gemakkelijk door plaatsing van extra vloeren in de ‘Green Plaza’s’.

Groene, publieke ruimten, de zogenaamde ‘Green Plaza’s’, verbinden medewerkers en bezoekers. Deze ruimten, onderling met elkaar verbonden en steeds gekoppeld aan twee kantoorvloeren, zijn ingericht als binnentuin en functioneren als de centrale ontmoetingsplek. Ze vormen de verbindende schakel tussen werkgebieden binnen het nieuwe hoofdkantoor. Deze hoge ruime ontmoetingsplekken zijn ingericht voor het informeel samenwerken. Door de grote glasvlakken is er veel daglicht in het gebouw en geeft dit een mooi zicht op de groene omgeving. Het gebouw ontvouwt zich steeds op een andere wijze per verdieping.

Het interieur, de innovatieve werkomgeving is in nauwe samenwerking met de gebruikers en M+R interior architecture vormgegeven tijdens diverse co-creatie werksessies. Voor het ontwikkelen van de innovatieve werkgebieden heeft M+R o.a. gebruik gemaakt van 3D modellen, waarmee de medewerkers de ideale werkomgeving hebben mogen vormgeven.

Voor het interieur heeft M+R zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen. De latten wanden op de werkvloeren, die bijdragen aan een optimale akoestiek (zouden vervaardigd worden van de houten geveldelen van het oude hoofdkantoor echter dit gebouw wordt niet meer afgebroken maar her bestemd) zijn vervaardigd van duurzaam gekweekt eikenhout. De wandafwerking is in vilt uitgevoerd in natuurtinten. Naast de duurzame materialen heeft M+R maximaal gebruik gemaakt van bestaand meubilair dat is opgeknapt en voorzien van een nieuwe duurzame stoffering. Zo zijn bestaande tafels weer geschikt gemaakt door de tafelbladen te voorzien van een unieke print.

Aansluitend op de innovatieve werkomgeving op de ‘4 werkvloeren’ heeft M+R de representatieve ruimten ontworpen zoals het restaurant; de ontmoetingsruimten, de huiskamers; het vergadercentrum, de boardroom en een auditorium met een capaciteit van 170 personen. Hier zijn voornamelijk duurzame materialen verwerkt. De uitdaging voor ons was dat de bosrijke omgeving, het gebouw en het interieur naadloos in elkaar overgaan; een volledige synthese van de architectuur met het interieur, tijdloos, innovatief en duurzaam. Het gehele gebouw is als een ‘Gesamtkunstwerk’ waarbij de toepassingen van de print techniek van Canon is vertaald naar onderdelen van het interieur. Als beeldelement zijn de X-frames in het gebouw en de bosrijke omgeving vertaald naar een grafisch beeld voor onder andere het printen van de speciale gordijnen en de privacy folie. M+R heeft voor het project een volledige manual ontwikkeld voor de ‘customer journey, op basis van de corporate identity van Canon. Onderdeel hiervan is de bewegwijzering van het gehele terrein en het hoofdkantoor; hierbij zijn het verleden; heden en toekomst vertaald in het gebouw. Op het terrein is een boswandeling onderdeel van het geheel met sculpturen uit het kunstbezit van Canon en is er een draaiboek voor de kunsttoepassing in het interieur gemaakt.

Het nieuwe gebouw beschikt over 15.500 m2 aan innovatieve werkomgeving.