Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Constructivisme herboren

Opdrachtgever: Sheremetyevo VIP | Sheremetyevo Airport Moscow, Juni 2018

Opdracht: Concept en ontwerp voor de Business Lounge in de nieuwe terminal B | Domestic Flights

Oppervlakte: 2.500 m2

 

Het concept van de architect voor deze terminal is de constructivisme-beweging. Het constructivisme was een artistieke en architecturale filosofie die zijn oorsprong vond in Rusland in 1913 door Vladimir Tatlin. Dit was een afwijzing van het idee van autonome kunst. Hij wilde kunst 'construeren'. Deze beweging met de beroemde artiesten als Vladimir Tatlin en Kazimir Severinovitsj Malevitsj heeft de hele wereld beïnvloed.

Constructivisme was het begin van een geheel nieuwe periode, waarbij architectuur werd gecreëerd op basis van staal en beton. Staal, in combinatie met de ontwikkeling van liften, liet de architecten toe om hogere gebouwen te creëren. Het ontwerp van de lounge is geïnspireerd op het constructivisme; M+R gebruikte de fraai vormgegeven onion domes als blikvangers in de lounge, dit om verschillende ruimtes in de lounge te creëren als een bepaald soort zonering. "Door de ronde koepels konden we een comfortabele ruimte creëren met verschillende zones voor een totale capaciteit van 460 stoelen."

De zithoek is voorzien van verschillende soorten zitplaatsen, om te dineren; werken; loungen en ontspanning. De onion dome is een voorbeeld van de eerste constructieve ontwikkeling en heeft een belangrijke rol gespeeld in de architectuur. De plaatsing van de stoelen is zo dat elke stoel een eigen ruimte heeft, subtiel, comfortabel maar ruimtelijk.