Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Gemeente Eindhoven | Stadhuisplein

Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven Stadhuisplein | Eindhoven, December 2014

Opdracht:  Verduurzamen, Revitaliseren en volledig herinrichten kantoorgebouw | innovatieve werkomgeving

 

Voor de gemeente Eindhoven is een ordening van werkruimtes op basis van activiteiten zoals: geconcentreerd werken in een stilteruimte, overleggen in een vergaderruimte, brainstormen in een inspirerende ruimte en ook thuiswerken in het concept opgenomen. De flexibele inrichting van de werkplekken heeft geresulteerd in een efficiënter gebruik van de m2. Het totaal aantal m2 in beide gebouwen bedraagt 22.000 m2 bruto vloeroppervlak.

Er is een inspirerende werkomgeving gerealiseerd voor de meer dan 1.500 fte’s van de gemeente Eindhoven, waarbij; ergonomie, akoestiek, verlichting en klimaat alsmede een evenwichtige balans in werkplektypen en de DNA van de gemeente voor het ontwerp de belangrijkste uitgangspunten waren. In Co-creatie sessies met de gebruikers is de ideale werkomgeving ontworpen, hiervoor heeft M+R gebruik gemaakt van het in huis ontwikkelde werkplekken spel. In nauwe samenwerking met duurzaamheid adviseur ‘The Natural Step’ is een maatschappelijk verantwoord, kwalitatief en duurzaam ontwerp gerealiseerd, waarbij een zorgvuldige selectie is gemaakt uit materialen die passen binnen deze filosofie. Zo is de vloerbedekking (tapijttegels), de binnenwanden, het vaste maatwerk (pantry’s) en een groot deel van de losse inventaris hergebruikt en ingepast in het ontwerp.

VERBINDEN: de hoofdverkeersruimten zijn de aorta van het gebouw en de organisatie, middels een beeldverhaal krijgen deze ruimten de DNA van de Gemeente Eindhoven. De belangrijkste thema’s van de gemeente Eindhoven worden hier gevisualiseerd, deze werken kruisbestuivend immers alle activiteiten samen binnen de gemeente maken de gemeente:

Samen werken aan een verrassend aantrekkelijke, kansrijke en creatieve kennisstad waar iedereen meedoet en zich thuis voelt. Eindhoven: groot en dichtbij. Middels doorkijken en openingen/sparingen hebben we de verdiepingen transparanter gemaakt → interactie.

DOMEINEN: iedere verdieping is op de centrale posities uitgerust met ontmoetingsplekken in de vorm van huiskamers; naast de warme dranken voorzieningen zijn hier de persoonlijke lockers voor de medewerkers gesitueerd en is er een digitaal prikbord met nieuwsberichten (narrow casting). Iedere huiskamer heeft een ‘Eindhovens’ thema:

Bevolking; Wonen; Werkgelegenheid; Onderwijs; Cultuur, recreatie en sport; Gezondheid; Milieu; Verkeer; Leefbaarheid en Veiligheid; Politiek en Regio.

WERKPLEKKEN: op basis van het programma van eisen hebben we de werkplekken binnen de plattegronden van de gebouwen aan de Nachtegaallaan en het Stadhuisplein gepositioneerd, de behoeften zijn vormgegeven en vertaald op basis van de mate van interactie en concentratie. Hiervoor zijn diverse werkplekvormen gecreëerd; aantal fte’s is > 1.500, de omrekenfactor 67% (flexwerken) =  ca. 1.000 werkplekken. Waarvan 65% open werkplekken en CAD-werkplekken, de overige werkplekvormen zijn: coupe-werkplekken, concentratie werkplekken, samenwerkplekken (lounge werkplekken), aanlandplekken en andersoortige informele overleggelegenheden passend bij een innovatieve werkomgeving.