Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Constructivisme leidt tot El Lissitzky Business Lounge

Vorige maand werd de El Lissitzky Business Lounge in Terminal C van Sheremetyevo Airport Moscow opgeleverd. Voor het interieurontwerp van de lounge liet M+R interior architecture zich inspireren door het constructivisme en de Russische kunstenaar El Lissitzky.


Het constructivisme wat de inspiratiebron is geweest voor de El Lissitzky Business Lounge is een artistieke en architecturale filosofie die in 1915 in Rusland ontstond door Vladimir Tatlin en Alexander Rodchenko. Abstracte en sobere, constructivistische kunst gericht op het weerspiegelen van de moderne industriële samenleving en de stedelijke ruimte. De beweging verwierp decoratieve styling ten gunste van de industriële assemblage van materialen. Constructivisten waren voorstander van kunst voor praktische en sociale doeleinden en werden geassocieerd met het Sovjet-socialisme en de Russische avant-garde. Constructivistische architectuur en kunst hadden een groot effect op moderne kunstbewegingen van de 20e eeuw en beïnvloedden grote trends zoals de Bauhaus- en ‘De Stijl’ bewegingen. De invloed ervan was wijdverbreid, met grote gevolgen voor architectuur, beeldhouwkunst, grafisch ontwerp, industrieel ontwerp, theater, film, dans, mode en tot op zekere hoogte muziek.

Stevige plaats op de shortlist
M+R heeft inmiddels een stevige plaats verworven op de shortlist van Sheremetyevo Airport voor internationale ontwerpbureaus. Na de realisatie van de veelvuldig onderscheiden Rublev en Chagall business lounge en de grootste business lounge van Europa – Malevich – is het bureau gevraagd een concept en ontwerp te ontwikkelen voor een business lounge in terminal C – fase 2. De El Lissitzky Business Lounge is in totaal circa 730 m2 groot. De lounge bevindt zich direct aan de vertrekhal met zicht op het platform. De lounge is uitgerust met enkele slaap cabines, vergaderruimtes, een speelruimte voor kinderen, toiletten en doucheruimtes, en biedt in totaal meer dan 160 zitplaatsen voor reizigers.

 

 

El Lissitzky als bron van inspiratie
Bron van inspiratie voor het ontwerp van de lounge was El Lissitzky, waarbij diens grafische vormgeving de basis is geweest: Lazar Markovich Lissitzky werd geboren op 23 november 1890 en was een bekend Russische kunstenaar, ontwerper, fotograaf, typograaf, polemist en architect. Hij was een belangrijke figuur van de Russische avant-garde, hielp bij het ontwikkelen van suprematisme met zijn mentor, Kazimir Malevich, en ontwierp talloze tentoonstellingsvertoningen en propagandawerken voor de Sovjet-Unie. Zijn werk had grote invloed op de Bauhaus- en constructivistische bewegingen, en hij experimenteerde met productietechnieken en stilistische apparaten die het 20e-eeuwse grafische ontwerp zouden domineren. De vormgeving van het plafondconcept is geïnspireerd op El Lissitzky’s grafische vormgeving van ronde vormen, die samen een grafisch perspectief-beeld geven. De plafondelementen zijn gevormd rond de bouwkundige kolommen en creëren een zonering in de lounge. In het midden van de lounge is een grote bar gepositioneerd, naast een ruimte voor ‘dining’ waar ook de keuken is ondergebracht. De kleurstelling van de lounge is met veel houttinten – de receptie, bar en separatiewanden zijn opgebouwd uit lagen multiplex.
De verlichting van de lounge is weggewerkt in de plafondringen. M+R heeft de eindwand van de lounge geheel in spiegel vormgegeven waardoor de lounge eindeloos lijkt: ‘All is well that begins well and has no end’ (El Lissitzky)

https://www.pi-online.nl/projecten/constructivisme-leidt-tot-el-lissitzky-business-lounge/www.mplusr.nl

LEGENDA
Opdrachtgever Sheremetyevo VIP | Sheremetyevo Airport Moscow
Opdracht Ontwerp van de Business Lounge El Lissitzky Terminal C – International Flights
Ontwerp M+R interior architecture
Realisatie november 2020
Oppervlakte 730 m2
Fotografie Sheremetyevo VI

Publicaties

De Architect | juni 2021 | Transitruimte voor avant-gardeliefhebbers

1 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

M+R ontwierp meerdere lounges op de Sheremtyevo luchthaven in Moskou. De meest recente en vooruitstrevende is de El Lissitzky lounge, vernoemd naar de avant-gardistische kunstenaar wiens werk inspiratie voor het ontwerp was. Dankzij het vertrouwen van de Russische opdrachtgever is het eindresultaat vooruitstrevend.

Lees verder

PI | april - mei 2021 | Pensioenfonds PGB, Amstelveen

1 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

M+R interior architecture ontwierp voor PGB een duurzame en innovatieve, eigentijdse werkomgeving, waarin aangenaam en flexibel kan worden gewerkt en de identiteit van het pensioenfonds op subtiele wijze is vertaald.

Lees verder

Eindhoven Business | M+R interior architecture 20|20|2020

1 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

Op 1 augustus 2020 bestond M+R interior architecture twintig jaar. In die twintig jaar won team M+R onder de bezielende leiding van Hans Maréchal meerdere aanbestedingen en werkte het aan talloze spraakmakende interieurprojecten voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Er werden prestigieuze prijzen in de wacht gesleept én compenserende bomen en bossen geplant. “Het baart me zorgen als ik zie hoe desastreus wij als mensheid zijn voor de planeet,” legt Hans uit. “We consumeren ‘bij het leven’, zonder er voldoende bij stil te staan wat ons gedrag voor consequenties heeft. Het planten van bomen is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar het voelt goed en je moet ergens beginnen.”

Lees verder

De Architect | Transitruimte voor avant-gardeliefhebbers

1 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

M+R heeft inmiddels een stevige plaats op de shortlist van Sheremetyevo Airport voor internationale ontwerpbureaus verworven. Na de realisatie van de award winning Rublev en Chagall business lounge en de grootste business lounge van Europa: Malevich, werd het bureau gevraagd een concept en ontwerp te ontwikkelen voor een business lounge in terminal C – fase 2.

Lees verder

De Architect | Hans Maréchal: "We moeten appelleren aan hun luxegevoel"

1 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

M+R Interior Architecture ontwierp zeven lounges voor de luchthaven in Moskou en werkt aan een achtste. Hans Maréchal vertelt in een interview over Russische opdrachtgevers, glitter & glamour, luxe en kitsch. "Je staat er als architect of vormgever meer op een voetstuk."

Lees verder

PI | December 2020 | El Lissitzky Business Lounge, Sheremetyevo Airport, Moscow

1 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

Het constructivisme wat de inspiratiebron is geweest voor de El Lissitzky Business Lounge is een artistieke en architecturale filosofie die in 1915 in Rusland ontstond door Vladimir Tatlin en Alexander Rodchenko. Abstracte en sobere, constructivistische kunst gericht op het weerspiegelen van de moderne industriële samenleving en de stedelijke ruimte.

Lees verder

Deutscher Architektur Verlag | Green Landmark HQ Canon Production Printing, Venlo

1 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

True to Canonʼs Kyosei philosophy – Living and working together for the common good – M+R interior architecture developed the entire sustainable interior and innovative workplaces at the new headquarters of CANON Production Printing Netherlands.

Lees verder

PI | augustus - september 2020 | Canon Procution Printing, Venlo

2 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

Tijdloos icoon voor Canon Production Printing

Lees verder

NOOK | April 2020 | The Rublev Lounge, Sheremetyevo Airport, Moscow

2 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

Comfortable and atmospheric lounging

Lees verder

De Architect | februari 2019 | De librije, Abdij van Middelburg

3 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

Tussen historie en geschiedvervalsing: De Librije in de Abdij van Middelburg.

Lees verder

PI | maart 2019 | Sheremetyevo international airport, Moscow

3 jaar geleden | Update: 4 maanden geleden

Internationale allure - een Nederlandse interieurarchitect in Rusland

Lees verder