Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Chasse Theater | Publieke ruimtes

Opdrachtgever: Chassé Theater | Breda, Oktober 2015

Opdracht: Conceptontwikkeling en interieurontwerp van diverse publieke gebieden binnen het Chassé Theater in Breda

Chassé theater Breda van 2003 tot heden....
 
2003
Een deel van de architectuur icoon het Chassé theater van architect Herman Hertzberger bevindt zich in de monumentale Kloosterkazerne. De Kloosterkazerne anno 1504 is sinds 2003 in gebruik als Holland Casino. M+R interior architecture was als interieurarchitect onderdeel van het ontwerpteam voor de herbestemming van het monument. Tijdens het ontwerpproces werden we gevraagd door het theater een ontwerp te maken voor de brasserie. Het oude theatercafé moest plaats maken voor de nieuwe entree en parkeergarage van het theater en het casino. Voor de brasserie hebben we een concept ontwikkeld met een grote centraal gelegen iconische rode bar waarboven een reeks van design armaturen langzaam bewegen. De monumentale ruimte is voorzien van kazerneparket en de oude smeedijzeren kolommen uit het monument hebben een plek gekregen. De bar en de toiletgroep zijn als een inbouwpakket geplaatst in de monumentale ruimte waardoor de oorspronkelijke gebouwstructuur heel goed afleesbaar is. De lampen en interactieve foto’s zorgen voor een theatraal effect, de ruimte veranderd hierdoor steeds.
 
2005
Na de realisatie van de brasserie hebben we supervisie op het gehele interieur van het theater. Voor de uitbreiding van de capaciteit van de foyer hebben we aan de voorzijde van het theater een horeca concept ontwikkeld, een strakke witte ruimte met een langgerekte glazen bar: FRONT. Het adagium voor deze ruimte is zien en gezien worden, de ruimte is vormgegeven als voortzetting van het plein aan de voorzijde, als referentie naar het straattheater. Achter de bar is een spiegelwand die de ruimte een oneindig karakter geeft en ook de langgerekte ruimte breekt, de flessen op de glazen schappen zorgen voor een kleurrijke caleidoscoop. De toiletten zijn transparant, in een volledig met glas omringde ruimte zijn 3 toiletten als een losse blok geplaats. FRONT is in 2005 gerealiseerd en de eerste toiletruimte met een toilet voor transgenders. In de toiletruimte zijn grote ronde vensters opgenomen die je het gevoel van ‘wildplassen’ geeft echter met voldoende privacy.
 
2010
In 2010 hebben we het bespreekbureau van het Chassé theater gerealiseerd. Het bespreekbureau ligt ook aan het voorterrein en is geheel in wit uitgevoerd. De achterwand van het bespreekbureau was oorspronkelijk voorzien van een prachtige foto van een liggende vrouw op een berg steenkolen. Dit beeld is voor Herman Hertzberger de inspiratie geweest voor de vorm van de golvende dakconstructie met de toneeltoren. De meubels in het bespreekbureau zijn organisch gevormd. Boven de grote leestafel hangt een kroonluchter voorzien van rode en zwarte verfdruppels. In de foyer is de grote garderobe verplaatstnaar de entree waardoor er meer ruimte en een betere doorstroming van het publiek mogelijk werd.
 
2015
Als onderdeel van het concept het theater laagdrempelig te maken en ook open te stellen buiten de programmering heeft M+R een flexwerkruimte en horeca concept ontwikkeld. De flexwerkruimte CHASSE CONNECT bevindt zich boven FRONT en is een pallet rood gekleurde meubels en stoffering als verwijzing naar het theater. In de ruimte staan verschillende werkplekken en design iconen waar flexwerkers gebruik van kunnen maken.
Een grote reliëf wand met theater- en filmposters maakt het geheel compleet.
In de foyer is de horeca formule GERECHT gesitueerd, direct bij de entree, hier kan men overdag een lunch genieten en de theaterbezoekers kunnen hier s ’avonds voorafgaand aan het programma  een eenvoudige maaltijd bestellen. De achterwand is een volledig blank stalen kast met een doorgelichte transparante achterwand. Deze led verlichting kan van kleur veranderen. Boven de foyer heeft de cinema bar een nieuwe inrichting gekregen, de bar en achter bar zijn als een monoliet element vormgegeven.
 
2019
Nu de publieke ruimte voltooid zijn krijgen de toiletten een volledige nieuwe inrichting.
De nieuwe inrichting van de toiletten is onderdeel de verduurzaming van het theater, water en energieverbruik. Elke toiletruimte krijgt nieuw sanitair en naadloze vloeren en wanden. Iedere toiletruimte is voorzien van een speciale eyecatcherwand met knopen waarop middels een speciale lamp met gekleurde elektrakabel een tekst gevormd wordt. De wastafels zijn grote spiegelwanden waarin de zeep dispensers en handdoekenapparaten zijn geïntegreerd. Ook het bezoek aan de toilet wordt een beleving.
 
2020
In het souterrain van het theater bevinden zich o.a. de kleedruimten, douches, toiletten en het artiestencafé. Aansluitend op de publieke ruimten wordt het souterrain in 2020 aangepakt. Voor de kleedruimten heeft M+R een luxe kleedkamer ‘goud’ en een standaard kleedkamer ‘rood’ concept ontworpen. De kleedruimten en het artiestencafé krijgen dezelfde verduurzaming en de speciale eyecatcherwand. Iedere ruimte met een eigen verwoording van het thema. Het artiestencafé wordt voorzien met een speciaal traject gordijnrails waarmee men de ruimte kan indelen zodat deze flexibel inzetbaar is voor grote of kleine groepen en activiteiten.