top of page

Philips Stadion Eindhoven | Promenade

Zondag 15 januari 1911 speelt het Philips-elftal haar eerste wedstrijd aan de Frederiklaan op exact dezelfde locatie waar nu het Philips Stadion is. De hoofdtribune van het huidige stadion is eind jaren 80 grondig verbouwt. Het plan behelsde een uitbreiding van de hoofdtribune met meer zitplaatsen, een uitgebreider programma in een groter gebouw met een nieuwe entree, een vergadercentrum, founder en business lounges en een Publieke Promenade op de 2e verdieping. Als onderdeel van het programma ‘Gastvrij Philips stadion’ heeft M+R interior architecture een masterplan ontwikkeld voor de publieke ruimten van het stadion. Het masterplan is een richtlijn voor de facilitaire voorzieningen en de publiekscatering in het stadion, waarbij al de communicatieve aspecten worden belicht van communicatie tot en met architectuur en beleving. Samen met Philips Lighting (founder) en Scherpontwerp (grafische vormgeving) heeft M+R een totaalplan ontwikkeld voor de Promenade en ring 5e verdieping van de hoofdtribune Philips Stadion.

Verbeteringen
De verbouwingen aan de zuidkant van het Philips Stadion zijn onderdeel van een reeks vernieuwingen in het stadion. De vernieuwde promenade, heeft een internationaal, warm en sfeervol PSV-uiterlijk gekregen. De lengte van de Promenade bedraagt ca. 120 meter en heeft een directe toegang vanaf het openbaar gebied aan de Frederiklaan. Het inrichting concept voor deze lange ruimte bestaat uit 3 deelconcepten met een PSV held als thema: de toekomst: Memphis Depay; het heden: Guus Meeuwis en het verleden: Coen Dillen.

DONKER
Voor de tribune zijde is gekozen voor een donkere uitstraling met speciaal ontworpen geprint behang met teksten en beeldmateriaal. Ook de club successen worden hier belicht. De gehele wand is uitgevlakt en kozijnen van de verdiept liggende deuren e.d. zijn hierin opgenomen zodat er een strakke wand is gerealiseerd. De kaders in de deuren zijn voorzien van een metalen zetwerk. De deuren geven toegang naar de toiletruimten; M+R heeft deze volledig in rood uitgevoerd, de vloer, de wanden en het plafond, in het plafond zijn led verlichtingslijnen opgenomen in de vorm van cirkels. Bij het openen van de deur ontstaat er een prachtig kleurcontrast. De witte urinoirs steken sterk af in deze rode ruimte. De doorgangen naar het stadion zijn voorzien van verlichte plafondelementen met dynamische led verlichting. Deze led verlichting geeft aan wanneer de wedstrijd begint en kan ook gebruikt worden bij calamiteiten. Samen met PSV is het plan ontwikkeld doorkijken te maken naar het stadion, ook al is de ruimte aan de lage kant (onder de tribune) geeft dit een prachtige meerwaarde. De ruimten rondom de doorkijken zijn ingericht als ontmoetings- en verblijfsruimten en voorzien van zwarte statafels en krukken. De interne trapdoorgang is zichtbaar gemaakt, met een glazen brandwerende ombouw en een doorkijk naar de 1e verdieping. De trap is tevens etalageruimte voor de naastgelegen merchandise shop, er zijn etalagefiguren geplaatst met de clubshirts. Het plafond is uitgevoerd in luminous textiles met dynamische led verlichting.
De existerende betonvloer is weer zichtbaar gemaakt en voorzien van een speciale coating. Het oude lamellenplafond is geheel verwijderd en het gehele plafond is antraciet gespoten, inclusief de installaties. Tegen het bouwkundige plafond zijn houtwol cementplaten aangebracht voor een betere ruimte akoestiek.

LICHT
Ieder thema is voorzien van een grote efficiënte bar volledig ingericht op een snelle service met name voor de piekbelasting tijdens de rust(pauze). De bars zijn visueel zichtbaar door de houten lamellenplafonds met rode en witte led cirkels. De kolommen zijn voorzien van een stalen beplating met geïntegreerde beeldschermen. Bij al de horeca punten zijn meerdere beeldschermen opgenomen; deze digitale schermen worden gebruikt voor acties, actualiteiten, de ‘menu’kaart en sportfragmenten. De vloerafwerking in het horeca gedeelte is voorzien van speciaal houtvinyl.
Achter de midden bar (Guus Meeuwis) is een grote koelruimte geplaatst voor de biertanks. Vanaf hier wordt het gehele stadion voorzien van bier. De biertanks zijn prachtig zichtbaar gemaakt. De midden bar heeft naast 10 verkooppunten voor drank en 5 verkooppunten voor eten. Bij de bar in de Memphis Depay corner zijn vaste banken en zitjes voorzien. De tafels en stoelen zijn in lichte ‘white wash’ uitvoering. De laatste ontwikkelingen op het gebied van licht, beeld en geluid zijn onderdeel van het totale concept. De verlichting kan per lichtarmatuur worden aangestuurd. Er zijn beacons voorzien die ervoor kunnen zorgen dat de communicatie specifiek kan worden gericht aan de bezoekers, als men dit wenst. Enfin met de nieuwe inrichting van de Promenade heeft PSV weer een toonaangevende publieksruimte, ook weer voor de komende 30 jaar.......

Redesign of the promenade in the Philips Stadium Eindhoven

Project:

2017

Year:

Eindhoven

Place:

Philips Stadium

STADIUM PROMENADE

PUBLIEKSRUIMTE PROMENADE PHILIPS STADION

Description:

bottom of page