top of page

Het constructivisme was een artistieke en architecturale filosofie die vanaf 1915 in Rusland werd ontwikkeld door Vladimir Tatlin en Alexander Rodchenko. De abstracte en sobere constructivistische kunst wilde de moderne industriële samenleving en de stedelijke ruimte weerspiegelen. De beweging verwierp decoratieve stilering ten gunste van de industriële assemblage van materialen. Constructivisten waren voorstander van kunst voor praktische en sociale doeleinden en werden geassocieerd met het Sovjet-socialisme en de Russische avant-garde. Constructivistische architectuur en kunst hadden een groot effect op de moderne kunstbewegingen van de 20e eeuw en beïnvloedden belangrijke trends zoals de Bauhaus en 'De Stijl' bewegingen. De invloed was wijdverspreid, met grote gevolgen voor architectuur, beeldhouwkunst, grafisch ontwerp, industrieel ontwerp, theater, film, dans, mode en, tot op zekere hoogte, muziek.

Design of the Business Lounge El Lissitzky Terminal C - International Flights

Opdracht:

2021

Jaar:

Moscow

Plaats:

Sheremetyevo international airport

BUSINESS LOUNGE

Na de realisatie van de awardwinnende businesslounges Rublev (A'design award + German design award 2019) en Chagall (A'design award 2020) en de grootste businesslounge van Europa: Malevich, werd ons bureau gevraagd om een concept en ontwerp te ontwikkelen voor een business lounge in terminal C - fase 2.

De business lounge van El Lissitzky is in totaal ongeveer 730 m2 groot. De lounge ligt direct aan de vertrekhal met uitzicht op het platform. De lounge is uitgerust met enkele slaapcabines; vergaderruimtes; een speelruimte voor kinderen, toiletten; doucheruimtes en biedt in totaal meer dan 160 zitplaatsen voor reizigers.

Voor het ontwerp van de lounge lieten we ons inspireren door El Lissitzky, waarbij het grafisch ontwerp van de kunstenaar de basis vormde: Lazar Markovitsj Lissitzky werd geboren op 23 november 1890 en was een bekende Russische kunstenaar, ontwerper, fotograaf, typograaf, polemist en architect. Hij was een belangrijke figuur van de Russische avant-garde, hielp het suprematisme ontwikkelen met zijn mentor Kazimir Malevich en ontwierp talloze tentoonstellingsdisplays en propagandamateriaal voor de Sovjet-Unie. Zijn werk was van grote invloed op de Bauhaus en Constructivistische bewegingen en hij experimenteerde met productietechnieken en stijlmiddelen die het grafisch ontwerp van de 20e eeuw zouden domineren.

Het ontwerp van het plafondconcept is geïnspireerd op zijn grafisch ontwerp van ronde vormen die samen een grafisch perspectiefbeeld PROUN vormen. De plafondelementen zijn gevormd rond de architecturale kolommen en creëren een zonering in de lounge. Een grote bar is in het midden van de lounge geplaatst, naast een eetgedeelte waar zich ook de keuken bevindt. Het kleurenschema van de lounge is hout, de ontvangstruimte, bar en scheidingswanden zijn opgebouwd uit lagen multiplex. De verlichting van de lounge is weggewerkt in de plafondringen. We hebben de eindwand van de lounge volledig in spiegel ontworpen, zodat de lounge eindeloos lijkt.

Omschrijving:

bottom of page