top of page

Constructivisme is een artistieke en architecturale filosofie die in 1915 in Rusland ontstond door Vladimir Tatlin en Alexander Rodchenko. Abstracte en sobere, constructivistische kunst gericht op het weerspiegelen van de moderne industriële samenleving en de stedelijke ruimte. De beweging verwierp decoratieve styling ten gunste van de industriële assemblage van materialen. Constructivisten waren voorstander van kunst voor praktische en sociale doeleinden en werden geassocieerd met het Sovjet-socialisme en de Russische avant-garde. Constructivistische architectuur en kunst hadden een groot effect op moderne kunstbewegingen van de 20e eeuw en beïnvloedden grote trends zoals de Bauhaus- en ‘De Stijl’ bewegingen. De invloed ervan was wijdverbreid, met grote gevolgen voor architectuur, beeldhouwkunst, grafisch ontwerp, industrieel ontwerp, theater, film, dans, mode en tot op zekere hoogte muziek.

Concept ontwerpen van de Malevich Business Lounge | Terminal C - International Flights

Opdracht:

2020

Jaar:

Moscow

Plaats:

Sheremetyevo Airport

BUSINESS LOUNGE

M+R heeft inmiddels een stevige plaats op de shortlist van Sheremetyevo Airport voor internationale ontwerpbureaus verworven. Na de realisatie van de award winning Rublev business Lounge en de Viplounge in 2018 is ons bureau gevraagd deel te nemen aan de competities voor de uitbreiding van de C-terminal. M+R werd uit een aantal bureaus uitgekozen voor het ontwerpen van twee business lounges: Malevich en Chagall.

De Malevich business lounge is in totaal ca. 3.250 m2 en daarmee de grootste business lounge in Europa en de op twee na grootste van de wereld. De lounge bevindt zich aan het einde van de departure pier, een rond bouwdeel met 3 verdiepingen. De lounge is o.a. uitgerust met slaapkamers; werkkamers; een fitness studio; twee bars en een restaurant met foodline; vergaderruimten; een speelruimte voor kinderen, een kleine bioscoop; toiletten; doucheruimten en beidt in totaal meer dan 650 zitplaatsen voor reizigers.
Op advies en ontwerp van M+R is de lounge volledig rond gemaakt met een brugverbinding boven de passagierspier. De lounge is zichtbaar vanaf dit niveau middels een imposant ledscherm dat door haar grootte al aan het beging van de pier goed zichtbaar is. Het ontwerp van de lounge is gebaseerd op het geometrische lijnenspel van de kunstenaar Malevich, waarbij al de zichtlijnen richting geven naar de het taxiplatform van de vliegtuigen. De richting wordt middels plafonddelen en speciale verlichting versterkt: ‘floorplan as a painting’. Rondom de lounge is een adembenemend zicht op het platform aan airside, hier zijn comfortabele stoelen en ‘chaisse lounges’ gepositioneerd. Door de indeling in segmenten heeft de lounge een intiem karakter en zijn er verschillende zones voor de passagiers; voor het ontspannen; eten; drinken; werken etc. Ook hier zijn al de zitplaatsen op verhoogde vloeren aangebracht, de bezoeker staat centraal: ‘on stage’ met intimiteit, overzicht en comfort. De wandafwerking met houten accenten en verlichting versterken het lijnenspel in de lounge. In de toiletten zijn speciale wanden gerealiseerd met reliëf van geometrische driehoeken in verschillende uitvoering.

Omschrijving:

bottom of page