top of page

Constructivisme is een artistieke en architecturale filosofie die in 1915 in Rusland ontstond door Vladimir Tatlin en Alexander Rodchenko. Abstracte en sobere, constructivistische kunst gericht op het weerspiegelen van de moderne industriële samenleving en de stedelijke ruimte. De beweging verwierp decoratieve styling ten gunste van de industriële assemblage van materialen. Constructivisten waren voorstander van kunst voor praktische en sociale doeleinden en werden geassocieerd met het Sovjet-socialisme en de Russische avant-garde. Constructivistische architectuur en kunst hadden een groot effect op moderne kunstbewegingen van de 20e eeuw en beïnvloedden grote trends zoals de Bauhaus- en ‘De Stijl’ bewegingen. De invloed ervan was wijdverbreid, met grote gevolgen voor architectuur, beeldhouwkunst, grafisch ontwerp, industrieel ontwerp, theater, film, dans, mode en tot op zekere hoogte muziek.

Concept en ontwerp van de Business Lounge | nieuwe Terminal B - Domestic Flights

Opdracht:

2018

Jaar:

Moscow

Plaats:

Sheremetyevo Airport

RUBLEV LOUNGE + EXTENSION

Het concept van de architect voor deze terminal is de constructivisme-beweging. Het constructivisme was een artistieke en architecturale filosofie die zijn oorsprong vond in Rusland in 1913 door Vladimir Tatlin. Dit was een afwijzing van het idee van autonome kunst. Hij wilde kunst 'construeren'. Deze beweging met de beroemde artiesten als Vladimir Tatlin en Kazimir Severinovitsj Malevitsj heeft de hele wereld beïnvloed.

Constructivisme was het begin van een geheel nieuwe periode, waarbij architectuur werd gecreëerd op basis van staal en beton. Staal, in combinatie met de ontwikkeling van liften, liet de architecten toe om hogere gebouwen te creëren. Het ontwerp van de lounge is geïnspireerd op het constructivisme; M+R gebruikte de fraai vormgegeven onion domes als blikvangers in de lounge, dit om verschillende ruimtes in de lounge te creëren als een bepaald soort zonering. "Door de ronde koepels konden we een comfortabele ruimte creëren met verschillende zones voor een totale capaciteit van 460 stoelen."

De zithoek is voorzien van verschillende soorten zitplaatsen, om te dineren; werken; loungen en ontspanning. De onion dome is een voorbeeld van de eerste constructieve ontwikkeling en heeft een belangrijke rol gespeeld in de architectuur. De plaatsing van de stoelen is zo dat elke stoel een eigen ruimte heeft, subtiel, comfortabel maar ruimtelijk.

Wegens groot succes van de lounge heeft M+R een uitbreiding van de lounge ontworpen in 2022 (voor de oorlog in Oekraïne), deze is in 2024 gerealiseerd.

Omschrijving:

bottom of page