top of page

M+R interior architecture wint A'design silver award 2024 voor transformatie van het Evoluon

Bijgewerkt op: 21 mei

M+R winner of the A'design silver award 2024
A'DESIGN AWARD | SILVER 2024

Op het gebied van architectonische innovatie zijn er weinig projecten die zo beslissend de aandacht trekken als het Evoluon in Eindhoven. Dit iconische bouwwerk, een geschenk van Philips ter herdenking van het 75-jarig jubileum aan de stad, staat al lange tijd synoniem voor baanbrekend design en technologische vooruitgang. En nu staat het opnieuw centraal, dit keer als ontvanger van de prestigieuze A'design Silver Award voor de openbare ruimte.


De reis van het Evoluon wordt gekenmerkt door een rijke geschiedenis en heruitvinding. Vanaf de oprichting in 1966 als baken van wetenschappelijk onderzoek tot aan de transformatie tot een congrescentrum en uiteindelijk een museum, is het verhaal een bewijs van de blijvende kracht van architectonische visie, een landmark voor Eindhoven.

M+R winner A'design silver award 2024
A'DESIGN SILVER AWARD 2024 | M+R

M+R interior architecture, is gevraagd voor het opnieuw vormgeven van de openbare ruimtes van het Evoluon. 'Onze missie was duidelijk: moderniteit naadloos combineren met erfgoed, duurzaamheid met innovatie en het herstellen van de kwaliteit van het interieur van het monumentale gebouw. Het resulterende ontwerp, toepasselijk getiteld 'Out of the Blue', vat de essentie van de geest van het Evoluon samen.'

interieurontwerp van het Evoluon door M+R
3D vogelvluchttekening van de openbare ruimte Evoluon

Centraal in de aanpak van ons bureau staat het streven naar circulair ontwerp; de filosofie die ernaar streeft afval te minimaliseren en hergebruik te maximaliseren. Elk element van het interieur van het Evoluon is zorgvuldig samengesteld, van het meubilair door lokale ontwerpers tot de milieuvriendelijke bekleding die de oppervlakken siert. Met een vindingrijkheid werden zelfs tijdelijke installaties doordrenkt met een duidelijke blauwe tint, een eerbetoon aan zowel de oorsprong van het gebouw als zijn toekomstige potentieel.


'Het creëren van duurzame architectuur is niet alleen een keuze voor ons, het is onze fundamentele inzet een betere, groenere toekomst vorm te geven.'

M+R interior architecture


interieurarchitectuur van het Evoluon van M+R - bekroond project
foyer met modulair cadeauwinkelontwerp van M+R

Maar het was niet alleen de esthetiek van de Evoluon die de aandacht trok van het A'design panel. Het was de doordachte integratie van functionaliteit en vorm, de nauwgezette aandacht voor detail die zichtbaar is in elk aspect van het ontwerp. Van de slanke zwarte LED-verlichtingsrails tot de interactieve opstellingen die zich aanpassen aan de talloze functies van het gebouw: elke keuze dient een doel, elk element spreekt tot een breder verhaal van innovatie.


En dus, staat het Evoluon niet alleen symbool voor architecturale prestaties, maar ook voor de grenzeloze mogelijkheden die te wachten staan wanneer visie en uitvoering elkaar ontmoeten. In de zalen vinden bezoekers niet alleen een museum, maar ook een bewijs van de kracht van design om de wereld om ons heen te inspireren, te provoceren en vorm te geven. En in de nalatenschap van de A'design Silver Award 2024 vinden ze een herinnering dat zelfs de meest legendarische bouwwerken nooit echt compleet zijn – dat de reis van de evolutie er een is die veel verder reikt dan de grenzen van baksteen en mortel.

A'design zilver bekroond project het Evoluon van M+R
foyer Evoluon met speciaal ontworpen meubilair: X by M+R
Evoluon meubelontwerp door M+R
speciaal ontworpen meubel: X by M+R

PROJECT INFORMATIE

opdrachtgever: Next Nature Network; Mieke Gerritzen; Joanne van der Woude;

Koert van Mensvoort; Tim Hoogesteger.

architect: M+R interior architecture bna bni

team: Hans Maréchal; Emy Liebregts; Eva Neijens; Anuschka Maréchal;

Marcel Visser.

behangontwerp: Sofia Crespo; M+R interior architecture bna bni

horeca ontwerp: M+R ism Vermaat, Rebecca Hilbers + team

signeersessie: Undog, Ferry van Zijderveld

projectmanager: Epicurus; Wouter van der Schans

los meubilair: Lensvelt; Pols Potten; Van Esch; vergadercentrum: Wilkhahn

kantoren: Boring van Lensvelt

vast meubilair: Caelers interieurbouw

Verlichtingsarmaturen: Delta Light; John Viveen

Installaties: Mansveld

Audiovisueel: Bazelmans AV

Vloeren: Forbo, studio Wae

Planten: Oogenlust

Fotografie: Herman de Winter


Comments


bottom of page