top of page

Winnend ontwerp voor teambureau Politie Nieuwegein

Bijgewerkt op: 14 dec. 2023




Interieurontwerp teambureau Politie Nieuwegein

Het ontwerp voor het nieuwe teambureau Nieuwegein is een duurzaam en gezond gebouw, laagdrempelig, met een heldere structuur waarbij het gebouw en het interieur als een verschijningsvorm opgaat in de natuurlijke omgeving = integraal ontwerp. Het gebouw interieur is vormgegeven conform de huisstijl politiegebouwen

(atelier Politiebouwmeester). Een herkenbare, inspirerende, professionele en veilige omgeving voor de gebruikers teambureau Nieuwegein en de bezoekers. De werkplekken zijn zorgvuldig ingepast in het gebouw waarbij deze omgeving bijdraagt aan een positieve beleving en ervaring van het gebouw, transparant en helder (identiteit).


REURING, RUIS, RUST

De indeling van het gebouwinterieur is volledig gebaseerd op het programma van eisen waarbij we een optimalisatie hebben doorgevoerd, de functies en ruimten zijn cognitief; vanzelfsprekend binnen het gebouwvolume gesitueerd. Zo hebben we de was- en kleedruimten; uitruk garderobe (ibgg; pakketruimte, klusruimte) fouilleer; ophoud kamers etc. op het laagste niveau geplaatst. Deze ruimten samen met de techniekruimten en opslag hebben geen daglicht nodig. De verhoorkamers, trappenhuis en lift zijn tevens op dit niveau ondergebracht en bereikbaar via een extra ingang (mindervalide) tevens de nooduitgang. Door deze functies op dit niveau te plaatsen, dat gedeeltelijk is opgenomen in de landschappelijke omgeving, hebben we de werkruimten en kantoren op de daarboven gelegen verdiepingen kunnen situeren. De hoofdentree is bereikbaar via een ‘in het landschap opgenomen’ hellingbaan en via een mooie uitnodigende trappartij met veel groen en een watertrap. Het interieur is warm en solide vormgegeven, waarbij de detaillering; het kleur en materiaalgebruik aansluit op de functie van de ruimten, gebruikmakend van natuurlijke duurzame materialen zoals omschreven in de huisstijl politiegebouwen. Het interieur is ruimtelijk en overzichtelijk; transparant waar het mogelijk is en gesloten waar het wenselijk is. Er is veel ruimte voor groen in het interieur, beplanting levert belangrijke bijdrage aan een rustige en huiselijke sfeer.




REURING

In het centrum van het gebouw zijn op niveau 1 en 2 bij de vide ontmoetingsruimten gesitueerd, de centrale ligging is ideaal voor het ontmoeten van teamleden en collega’s. Het daglicht en groen wordt van buiten naar binnen gehaald zodat het landschap, de architectuur en het interieur een verschijningsvorm is.


RUIS

Bij de ontmoetingspunten liggen op het eerste niveau de aanlandplekken en op niveau 2 de briefing en vergaderruimten. Op niveau 2 kunnen de briefingsruimte; de naastliggende vergaderruimte en de ontmoetingsruimte met de vide als een open ruimte worden gemaakt zodat deze ideaal is voor activiteiten met grotere groepen of presentaties


RUST

De werkplekken zijn allen gesitueerd aan de buitengevels en op voldoend afstand van de ontmoetingsruimten en voorzien van separatiewanden zodat hier een rustige (geluidsarme) werkomgeving wordt gegarandeerd.


De beide kopgevels van het gebouw grenzen aan een groen buitengebied, de entree met fietsenstalling; zitobjecten en veel groen. Aan de andere zijde hebben we een groen terras opgenomen op het remontabele deel van de overdekte parking, zodat hier een mooie ‘afgeschermde’ parkachtige buitenruimte is voor de medewerkers.


CREDITS

Opdrachtgever: Politie

Locatie: Nieuwegein

Oppervlakte: 5.150m2

Architect: Van Pelt Architecten

Interieurarchitect: M+R interior architecture

Landschap: LAP Landscape & Urban Design

Overige adviseurs: Nelissen ingenieursbureau, Goudstikker de Vries

bottom of page