Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Philips Stadion Promenade

Opdrachtgever: Philips Stadion | Eindhoven, september 2017

Opdracht: verbouwen; revitaliseren en herinrichting van de promenade Philips Stadion

 

Zondag 15 januari 1911 speelt het Philips-elftal haar eerste wedstrijd aan de Frederiklaan op exact dezelfde locatie waar nu het Philips Stadion ligt. De hoofdtribune van het huidige stadion is eind jaren 80 grondig verbouwt. Het plan behelsde een uitbreiding van de hoofdtribune met meer zitplaatsen, een uitgebreider programma in een groter gebouw met een nieuwe entree, een vergadercentrum, founder en business lounges en een Publieke Promenade op de 2e verdieping.

Als onderdeel van het programma ‘Gastvrij Philips Stadion’ heeft M+R interior architecture een masterplan ontwikkeld voor de publieke ruimten van het stadion. Het masterplan is een richtlijn voor de facilitaire voorzieningen en de publiekscatering in het stadion, waarbij al de communicatieve aspecten worden belicht van communicatie tot en met architectuur en beleving. Samen met Philips Lighting (founder) en Scherpontwerp (grafische vormgeving) heeft M+R een totaalplan ontwikkeld voor de Promenade en ring 5e verdieping van de hoofdtribune Philips Stadion.  

Verbeteringen

De verbouwingen aan de zuidkant van het Philips Stadion zijn onderdeel van een reeks vernieuwingen in het stadion. De vernieuwde promenade, heeft een internationaal, warm  en sfeervol PSV-uiterlijk gekregen. De lengte van de Promenade bedraagt ca. 120 meter en is direct toegankelijk vanaf het openbaar gebied aan de Frederiklaan. Het inrichtingsconcept voor deze langgerekte ruimte bestaat uit 3 deelconcepten met ieder een PSV held als thema: het verleden: Coen Dillen; het heden: Guus Meeuwis en de toekomst: Memphis Depay.

DONKER

De tribune zijde van de Promenade is uitgevoerd in een donkere uitstraling met speciaal ontworpen geprint behang met teksten en beeldmateriaal (Scherpontwerp). Ook de club successen worden hier belicht. De gehele wand is uitgevlakt en kozijnen van de verdiept liggende deuren e.d. zijn hierin opgenomen zodat er een strakke wand is gerealiseerd. De kaders in de deuren zijn voorzien van een metalen zetwerk. De deuren geven toegang naar de toiletruimten. M+R heeft deze volledig in rood uitgevoerd: de vloer, de wanden en het plafond. In het plafond zijn led verlichtingslijnen opgenomen in de vorm van cirkels. Bij het openen van de deur ontstaat er een prachtig kleurcontrast. Ook de witte urinoirs steken sterk af in deze rode ruimte. De doorgangen naar het stadion zijn voorzien van verlichte plafondelementen met dynamische led verlichting. Deze led verlichting geeft aan wanneer de wedstrijd begint en kan ook gebruikt worden bij calamiteiten. Samen met PSV is het plan ontwikkeld doorkijken te creëren naar het voetbalveld. Ook al is de vrije hoogte aan deze tribunezijde beperkt, geven deze doorkijken een prachtig ruimtelijk effect en een absolute meerwaarde voor de totale beleving. De ruimten rondom deze vensters zijn ingericht als ontmoetings- en verblijfsruimten en voorzien van zwarte statafels en krukken. De interne trapdoorgang is zichtbaar gemaakt met een glazen brandwerende ombouw en geeft een doorkijk naar de 1e verdieping. De trap is tevens etalageruimte voor de naastgelegen merchandise shop; er zijn etalagefiguren geplaatst met de clubtenues. Het plafond in het trappenhuis is uitgevoerd in luminous textiles met dynamische led verlichting.

De existerende betonvloer is weer zichtbaar gemaakt en voorzien van een speciale coating. Het bestaande lamellenplafond is geheel verwijderd ten behoeve van meer vrije hoogte en extra ruimtelijke werking. Het bouwkundige plafond is inclusief de installaties antraciet gespoten. Daarnaast zijn er houtwolcementplaten aangebracht ter verbetering van de ruimte akoestiek.

Licht

Ieder thema is voorzien van een grote efficiënte bar volledig ingericht op een snelle service met name voor de piekbelasting tijdens de rust(pauze). De bars zijn visueel zichtbaar gemaakt middels houten lamellenplafonds met rode en witte led cirkels. De bouwkundige kolommen zijn voorzien van een stalen ombouw met geïntegreerde beeldschermen. Bij al de horeca punten zijn meerdere beeldschermen opgenomen. Deze digitale schermen worden gebruikt voor acties, actualiteiten, de ‘menu’kaart en sportfragmenten. De vloerafwerking in het horecagedeelte is voorzien van speciaal houtvinyl. Achter de midden bar (Guus Meeuwis) is een grote koelruimte geplaatst voor de biertanks. Vanaf hier wordt het grootste deel van het stadion voorzien van bier. De biertanks zijn prachtig zichtbaar gemaakt en vormen een ‘eyecatcher’ in de ruimte. De midden bar heeft naast 10 verkooppunten voor drank ook 5 verkooppunten voor eten. Bij de bar in de Memphis Depay corner zijn vaste banken en zitjes voorzien. De tafels en stoelen zijn uitgevoerd in een lichte ‘white wash’ uitvoering. De laatste ontwikkelingen op het gebied van licht, beeld en geluid zijn onderdeel van het totale concept. De verlichting kan per lichtarmatuur worden aangestuurd. Een toevoeging van ‘beacons’ geeft PSV de mogelijkheid om het ‘crowd-management’ te monitoren en te sturen. Bijvoorbeeld door middel van een app kunnen bezoekers individueel benaderd worden met gerichte informatie bijvoorbeeld waar met het snelst een drankje kan bestellen, aanbiedingen en (sport)nieuws. Met de nieuwe inrichting van de Promenade heeft PSV weer een toonaangevende en toekomstbestendige publieksruimte van internationale allure.